Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

sobota, 25 stycznia 2014

Babka piaskowa


Wielu kojarzy się pewnie typowo z Wielkanocą, ale ja jestem innego zdania :) Idealnie smakuje o każdej porze roku.  A szczególnie teraz.  Gdy za oknem prószy piękny biały śnieg, a Ty sięgasz po szklankę ciepłego mleka i kawałek pysznej Babki. Rewelacja, mówię Wam.  Pierwszy raz robiłam swoją babkę w formie silikonowej. Jakoś nie mogłam się wcześniej przekonać do tego. A teraz stwierdzam, że nie wymieniłam bym jej na inną. Jest świetna.  

Składniki:
2 ½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
Kostka masła -250 g
 Szklanka cukru
4 jajka
10 łyżek mleka
Szczypta soli
2 łyżki kakao
Ewentualnie 2 łyżki skórki pomarańczowej
Cukier puder do posypania

Wykonanie:
Masło utrzeć na puszystą masę- najlepiej wyciągnąć masło dużo wcześniej z lodówki, żeby było miękkie.  Podczas ucierania dodawać po łyżce cukru- cały czas ucierając. Następnie dodać  cukier waniliowy i jajka. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dodawać po trochę do masy. Na koniec wlać mleko, cały czas mieszając do powstania jednolitej masy. Do ½ masy dodać kakao i dokładnie wymieszać. Do jasnej masy dodałam skórkę pomarańczową.  Ciasto nakładać do posmarowanej  i posypanej bułką tartą formy. Należy pamiętać aby nakładać na przemian: raz jasną masę, raz ciemną. Piec w temp. 180 stopni przez około 50- 60 min. Wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.
 

2 komentarze:

  1. ja często piekę babkę, przeważnie jak szybko potrzebuję czegoś słodkiego

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała babka, zjadłabym kawałek.
    Pozdrawiam i proszę o polubienie mojego bloga https://www.facebook.com/pysznosci.kociolek :)

    OdpowiedzUsuń