Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

czwartek, 11 września 2014

Przepyszny Ketchup z chilli


Ze względu na to że można teraz dostać na targu pomidory i paprykę po dobrej cenie postanowiłam zrobić ketchup. No cóż im więcej pełnych słoików na zimę tym lepiej :). I mogę z dumą stwierdzić, że wyszedł REWELACYJNY.  Moi domownicy, choć za ketchupem nie przepadają to potrafili w ciągu 2 dni otworzyć  3 słoiczki.  Już kolejna papryka i pomidory czekają na przetworzenie. Z jednej porcji mam około 10- 12 małych słoiczków.  Wszystko zależy od wielkości słoiczków, które mamy pod ręką.  

A tutaj link do mojego sosu słodko kwaśnego, który jest równie dobry.:

http://goralskiejadlo.blogspot.com/2013/10/rewelacyjny-sos-sodko-kwasny.html

Składniki: 
2 kg papryki czerwonej
1 kg pomidorów
1 kg cebuli
5 sztuk papryczek chili
20 dag cukru
1 szklanka octu 6 %(winny)
1 szklanka oleju
1 łyżka soli
1 łyżka Vegety

Wykonanie:
Paprykę oczyścić, pokroić w paseczki. Pomidory sparzyć i obrać ze skórek. Cebulę obrać i pokroić w paseczki. Wszystko wrzucić do dużego garnka dodać pokrojone papryczki chili. Pamiętając aby co jakiś czas mieszać.  Jak składniki zaczną się gotować dodać: cukier, ocet, olej, sól i Vegetę. Całość gotować 1 godzinę. Na koniec gotowania należy całość bardzo dokładnie zblendować.  Gotować jeszcze przez 10 min. Gorący ketchup przelać do małych słoiczków. Należy pamiętać, aby słoiczki po zakręceniu obrócić do góry dnem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz