Przepyszny Ketchup z chilli
Ze względu na to że można teraz dostać na targu pomidory i paprykę po dobrej cenie postanowiłam zrobić ketchup. No cóż im więcej pełnych słoików na zimę tym lepiej :). I mogę z dumą stwierdzić, że wyszedł REWELACYJNY. Moi domownicy, choć za ketchupem nie przepadają to potrafili w ciągu 2 dni otworzyć 3 słoiczki. Już kolejna papryka i pomidory czekają na przetworzenie. Z jednej porcji mam około 10- 12 małych słoiczków. Wszystko zależy od wielkości słoiczków, które mamy pod ręką.
A tutaj link do mojego sosu słodko kwaśnego, który jest równie
dobry.:
Składniki:
2 kg papryki czerwonej
1 kg pomidorów
1 kg cebuli
5 sztuk papryczek chili
20 dag cukru
1 szklanka octu 6 %(winny)
1 szklanka oleju
1 łyżka soli
1 łyżka Vegety
Wykonanie:
Paprykę oczyścić, pokroić w paseczki. Pomidory sparzyć i
obrać ze skórek. Cebulę obrać i pokroić w paseczki. Wszystko wrzucić do dużego garnka
dodać pokrojone papryczki chili. Pamiętając aby co jakiś czas mieszać. Jak składniki
zaczną się gotować dodać: cukier, ocet, olej, sól i Vegetę. Całość gotować 1
godzinę. Na koniec gotowania należy całość bardzo dokładnie zblendować. Gotować jeszcze przez 10 min. Gorący ketchup
przelać do małych słoiczków. Należy pamiętać, aby słoiczki po zakręceniu obrócić
do góry dnem.
Komentarze
Prześlij komentarz