Przepyszny Ketchup z chilli
A tutaj link do mojego sosu słodko kwaśnego, który jest równie
dobry.:
2 kg papryki czerwonej
1 kg pomidorów
1 kg cebuli
5 sztuk papryczek chili
20 dag cukru
1 szklanka octu 6 %(winny)
1 szklanka oleju
1 łyżka soli
1 łyżka Vegety
Wykonanie:
Paprykę oczyścić, pokroić w paseczki. Pomidory sparzyć i
obrać ze skórek. Cebulę obrać i pokroić w paseczki. Wszystko wrzucić do dużego garnka
dodać pokrojone papryczki chili. Pamiętając aby co jakiś czas mieszać. Jak składniki
zaczną się gotować dodać: cukier, ocet, olej, sól i Vegetę. Całość gotować 1
godzinę. Na koniec gotowania należy całość bardzo dokładnie zblendować. Gotować jeszcze przez 10 min. Gorący ketchup
przelać do małych słoiczków. Należy pamiętać, aby słoiczki po zakręceniu obrócić
do góry dnem.
Komentarze
Prześlij komentarz