Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

niedziela, 9 grudnia 2012

Migdałowiec


 Ciasto idealnie nadające się na świąteczny stół. Nie wymagające pieczenia. Zachwyci wszystkich gości.  A co najważniejsze jest bardzo łatwe w przygotowani. I szybkie.

Składniki:
1 litr mleka
2 duże paczki krakersów
½  szklanki cukru kryształu
½ litra śmietany 30%
15 dag migdałów
3 łyżeczki żelatyny
1 cukier waniliowy
25 dag masła
1 szklanka mąki pszennej
1 opakowanie budyniu śmietankowego
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 puszka masy krówkowej

Wykonanie:
Do 1 i ½ szklanki mleka dodać mąkę pszenna, mąkę ziemniaczaną, budyń, jajko.  Całość dokładnie roztrzepać.  Pozostałą część mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlać roztrzepaną masę z mąki, jajka i budyniu.  Stale mieszając, ugotować budyń i wystudzić.  Utrzeć masło i dodać masę- całość dokładnie połączyć tak aby powstała jednolita masa.  Żelatynę rozpuścić w 1/3  szklanki wody. Śmietanę ubić i połączyć z żelatyną.          Migdały  lekko zrumienić na patelni- ja zawsze rumienię je na odrobinie masła.

Przełożenie ciasta:
 Spód brytfanki należy  wyłożyć papierem.
Krakersy- masa budyniowa zimna- krakersy- masa krówkowa-  krakersy- bita śmietana. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. 



3 komentarze:

  1. Przepyszny i prosty do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka wielkość blachy?

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja blaszka miała około 33x23
    polecam blaszki z wyjmowanym dnem gdyż nie ma później problemu z wyciągnięciem i krojeniem ciasta:)

    OdpowiedzUsuń