Migdałowiec
Ciasto idealnie nadające się na świąteczny stół. Nie
wymagające pieczenia. Zachwyci
wszystkich gości. A co najważniejsze
jest bardzo łatwe w przygotowani. I szybkie.
Składniki:
1 litr mleka
2 duże paczki krakersów
½ szklanki cukru
kryształu
½ litra śmietany 30%
15 dag migdałów
3 łyżeczki żelatyny
1 cukier waniliowy
25 dag masła
1 szklanka mąki pszennej
1 opakowanie budyniu śmietankowego
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 puszka masy krówkowej
Wykonanie:
Do 1 i ½ szklanki mleka dodać mąkę pszenna, mąkę
ziemniaczaną, budyń, jajko. Całość
dokładnie roztrzepać. Pozostałą część
mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Do gotującego się
mleka wlać roztrzepaną masę z mąki, jajka i budyniu. Stale mieszając, ugotować budyń i
wystudzić. Utrzeć masło i dodać masę-
całość dokładnie połączyć tak aby powstała jednolita masa. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Śmietanę ubić i połączyć z
żelatyną. Migdały lekko zrumienić na patelni- ja zawsze
rumienię je na odrobinie masła.
Przełożenie ciasta:
Spód brytfanki
należy wyłożyć papierem.
Krakersy- masa budyniowa zimna- krakersy- masa
krówkowa- krakersy- bita śmietana.
Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.
Przepyszny i prosty do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńJaka wielkość blachy?
OdpowiedzUsuńMoja blaszka miała około 33x23
OdpowiedzUsuńpolecam blaszki z wyjmowanym dnem gdyż nie ma później problemu z wyciągnięciem i krojeniem ciasta:)