Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

poniedziałek, 14 października 2013

Sałatka obiadowa z kapusty



 Przepyszna sałatka obiadowa, która może być trzymana nawet kilkanaście dni, pod warunkiem że będzie ona przetrzymywana w chłodnym miejscu lub w lodówce. Nie jest czasochłonna, a naprawdę smakuje wyśmienicie. 

Składniki:
1 Średnia główka kapusty
4  średnie marchewki
2 średnie cebule
2 łyżki soli
1 szklanka cukru
1 szklanka octu
1 szklanka oleju
1,5 litra gazowanej wody

Wykonanie:
Kapustę poszatkować. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.  Wszystkie warzywa pomieszać w dużym garnku, lub jakimś innym pojemniku   w którym będziemy trzymać sałatkę.  Następnie w małym garnku wymieszać ocet, olej, cukier, sól i całość podgrzać do momentu aż będzie bardzo gorące. Kapustę zalać wrzącą zalewą i pozostawić na 15min. Po tym czasie całość zalać 1,5 l gazowanej wody.   Można jeść ją już następnego dnia.


2 komentarze:

  1. Wspinała surówka.
    Zapraszam do mnie na sałatkę z pora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Szybka i pyszna. Bardzo często robimy ją w domu :)

    OdpowiedzUsuń