Sałatka obiadowa z kapusty
Przepyszna sałatka obiadowa, która może być trzymana nawet kilkanaście dni, pod warunkiem że będzie ona przetrzymywana w chłodnym miejscu lub w lodówce. Nie jest czasochłonna, a naprawdę smakuje wyśmienicie.
Składniki:
1 Średnia główka kapusty
4 średnie marchewki
2 średnie cebule
2 łyżki soli
1 szklanka cukru
1 szklanka octu
1 szklanka oleju
1,5 litra gazowanej wody
Wykonanie:
Kapustę poszatkować. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na
tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa pomieszać w dużym garnku,
lub jakimś innym pojemniku w którym
będziemy trzymać sałatkę. Następnie w
małym garnku wymieszać ocet, olej, cukier, sól i całość podgrzać do momentu aż
będzie bardzo gorące. Kapustę zalać wrzącą zalewą i pozostawić na 15min. Po tym
czasie całość zalać 1,5 l gazowanej wody.
Można jeść ją już następnego dnia.
Wspinała surówka.
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na sałatkę z pora.
Szybka i pyszna. Bardzo często robimy ją w domu :)
OdpowiedzUsuń