Góralskie Jadło

Góralskie Jadło

niedziela, 29 marca 2015

Sałatka Śledziowa 2



Sałatka która na Świątecznym stole znika błyskawicznie. Robiąc ją na Święta zawsze muszę ją robić z dwóch porcji składników, gdyż wszystkim gościom bardo smakuje.


Pierwsza wersja sałatki śledziowej: 

 Składniki:
3 płaty śledziowe- u mnie były w oleju waga około 250 gram
1 puszka groszku konserwowego
1 średnia cebula
5 jajek
6 średnich ogórków konserwowych
2 łyżki majonezu
pieprz

Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo. Płaty śledziowe dokładnie wypłukać, jeżeli są to płaty śledziowe solone to zalecam je namoczyć w zimnej wodzie na około 30 min, aby pozbyć się nadmiernej ilości soli. U mnie były to płaty śledziowe w oleju, które przepłukałam pod zimną wodą aby pozbyć się z nich nadmiernej ilości tłuszczu- oleju. Ogórki konserwowe pokroić w kosteczkę, jajka obrać i pokroić,  cebulę również obrać i pokroić w kosteczkę.  Groszek konserwowy odcedzić z zalewy i przełożyć do miski, dodać pokrojone: ogórki, jajka, cebulę. Na koniec pokroić płaty śledziowe i dodać do reszty składników. Wszystko połączyć, dodać majonez, doprawić pieprzem i zamieszać.  Możemy również doprawić solą ale tylko wtedy gdy nasze płaty śledziowe były mało solne. 


2 komentarze:

  1. Brzmi bardzo apetycznie :) zjadłybyśmy na kolację :)

    Zapraszamy do wzięcia udziału w naszym konkursie :) http://basjulowepasje.blogspot.com/2015/03/konkurs-esencje-do-sosow-knorr.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa, nigdy takiej sałatki nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń