Sałatka Śledziowa 2
Sałatka która na Świątecznym stole znika błyskawicznie. Robiąc ją na Święta zawsze muszę ją robić z dwóch porcji składników, gdyż wszystkim gościom bardo smakuje.
Pierwsza wersja sałatki śledziowej:
Składniki:
3 płaty śledziowe- u mnie były w oleju waga około 250 gram
1 puszka groszku konserwowego
1 średnia cebula
5 jajek
6 średnich ogórków konserwowych
2 łyżki majonezu
pieprz
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo. Płaty śledziowe dokładnie
wypłukać, jeżeli są to płaty śledziowe solone to zalecam je namoczyć w zimnej
wodzie na około 30 min, aby pozbyć się nadmiernej ilości soli. U mnie były to
płaty śledziowe w oleju, które przepłukałam pod zimną wodą aby pozbyć się z
nich nadmiernej ilości tłuszczu- oleju. Ogórki konserwowe pokroić w kosteczkę, jajka obrać i pokroić,
cebulę również obrać i pokroić w
kosteczkę. Groszek konserwowy odcedzić z
zalewy i przełożyć do miski, dodać pokrojone: ogórki, jajka, cebulę. Na koniec
pokroić płaty śledziowe i dodać do reszty składników. Wszystko połączyć, dodać
majonez, doprawić pieprzem i zamieszać. Możemy
również doprawić solą ale tylko wtedy gdy nasze płaty śledziowe były mało
solne.
Brzmi bardzo apetycznie :) zjadłybyśmy na kolację :)
OdpowiedzUsuńZapraszamy do wzięcia udziału w naszym konkursie :) http://basjulowepasje.blogspot.com/2015/03/konkurs-esencje-do-sosow-knorr.html
Ciekawa, nigdy takiej sałatki nie jadłam :)
OdpowiedzUsuń